Horus Slovenska nagrada za družbeno odgovornost
Uvod
Predstavitev projekta
Organizatorja in partnerji
Predstavitev nagrade
Ocenjevalna komisija
Predstavitev finalistov
Končno poročilo Ocenjevalne komisije
Program podelitve
Pokrovitelji podelitve
Objave
Zahvala
Kolofon
 
 

Zbornik finalistov
2014

 

Vzpostavimo ravnotežje v družbi.

Spoštovani,

za razvoj vsake družbe je izjemno dragoceno, da upošteva mnenja in potrebe vseh posameznikov, ki takšno družbo sestavljamo, zlasti pa prikrajšanih. Le tako se lahko vzpostavi ravnotežje v družbi in omogoči vsakemu, da živi človeka dostojno življenje.

Zastareli sistemi se spreminjajo, nastajajo novi. V tem prehodnem obdobju je zato marsikateremu težko slediti spremembam,  saj te niso enostavne. Ko nastaja nekaj novega, je vedno potreben čas, da se novost uveljavi. V Sloveniji smo pred nekaj leti začeli z aktivnostmi spodbujanja razvoja socialnega podjetništva in danes smo lahko ponosni, da je Slovenija na tem področju storila že veliko. Zlasti me veseli, da je kategorija socialno podjetništvo letos prvič umeščena med kategorije Slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus.

Da bi se vzpostavilo ravnotežje v družbi je nujno, da ustvarjamo civilni dialog, da koordiniramo državljanske pobude in spodbujamo družbeno odgovornost pri vseh posameznikih in organizacijah, ne le podjetjih. Slovenija se je podala na iskanje tega ravnotežja in verjamem, da bomo s skupnimi močmi, veliko dialoga in strpnosti, zlasti pa s spodbujanjem dobre in ne slabe prakse, Slovenijo oblikovali kot močno, zaupanja vredno državo.

Kot kaže, imamo za postoriti še veliko. Odkriti je treba nepravilnosti, urediti zakonodajo, da jih ne bo več dovoljevala, gospodarstvo pa usmerjati v dobrobit človeštva, ne zgolj kapitala.

Pri tem lahko veliko stori vsak izmed nas. Opozarjati moramo na napake, iskati rešitve in zgraditi pozitivne vrednote, da bo kultura našega delovanja na vseh področjih osebno in družbeno odgovorna. Le tako bomo lahko pogumno, z odprtim srcem in ponosom stopali po tej državi in drugod po svetu.

Letošnjim finalistom in prejemnikom nagrade Horus iskreno čestitam. Želim si, da bi v prihodnjih letih bilo finalistov in nagrajencev še več in da bomo skupaj na različne načine in po vsej Sloveniji spodbujali osebno in družbeno odgovornost in jo sami vsak dan vsi izvajali tudi v praksi.

S prijaznimi pozdravi,

Tadej Slapnik, državni sekretar,
pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo
in koordinacijo državljanskih pobud ter
socialno podjetništvo v kabinetu predsednika Vlade RS